Aşure Tarifi
Malzemeler:- yarım kg buğday
- 2 su bardağı fasulye
- 2 su bardağı nohut
- yarım kg toz şeker
- 15-20 adet kuru kayısı
- 15-20 adet kuru incir
- 1.5 su bardağı kuru üzüm
- 1.5 çay bardağı kuş üzümü
- 1 adet portakal
- sıcak su
- 2 su bardağı süt
- 1 paket vanilya
- 1 su bardağı fıstık
- yarım su bardağı fındık
- 3 çorba kaşığı gül suyu
üzeri için:
- tarçın
- ceviz
- fındık
- nar
- hindistan cevizi
Bir gece önceden nohudu,fasulyeyi ve buğdayı ıslatalım.Bir gece önceden ıslanan malzemeleri düdüklü tencerede ayrı ayrı pişirelim.Kayısı , incir ,kuş üzümü ,kuru üzümü,fındık ve fıstığıda doğrayıp ayrı kaplarda ılık su ile ıslatalım.Haşlanıp pişen kuru bakliyatların suyunu süzüp büyük tencereye hepsini koyup üstünü aşacak şekilde sıcak su koyalım ve kaynatalım.Islattığımız kuru meyveleri de içine ilave edelim.Portakalı da kabuğu ile birlikte küçük bir şekilde doğrayıp karışıma atalım.Meyveler diriliğini kaybedene kadar 1 saat pişirelim.Ayrı bir kapta ılık süt , vanilya ile şekeri eritelim.Sütün içine gül suyunu da ilave edip karışımı aşureye ilave edip karıştıralım.30 dakikada şekerle piştikten sonra ocaktan indirip kaselere dökebilirsiniz.Kaselere üzeri için olan malzemelerden koyup süsleyebilirsiniz.
Afiyet olsun.